UA-198433263-1 UA-198433263-1
top of page
Yazarın fotoğrafıbanurona

Ve Güneş Başak Burcu’na geçti.

Bende bir Başak olarak doğum günümüz kutlu olsun. Evrenin koşulsuz hizmetkarları. 23 Ağustos -23 Eylül’e kadar da Güneş Başak Burcunda kalmaya de Başak burcunun zihinlerin çok iyi çalışır özellikle analiz konusunda. Zaten yönetici Gezegeni



de Merkür olduğu için , çok fazla detaya takılırlar. Her şeyi en iyi yapmak isterler o yüzden mükemmeliyetçidirler. Fakat bu durum onların sindirim sistemine zarar verir. Başak Burçlarına vereceğim en güzel tavsiye; Ne yapıyorsanız severek yapın, o zaman geri dönüşler size her zaman ödülleriyle gelecektir.

Başak deyince Hizmet gelir ilk önce akıllara. Tam hasat zamanına gelir çünkü Başağın zamanı tam buğdayın kabuğunun ayrıldığı hasat zamanına denk gelir. O anlamda verimlilik , çalışkanlık, titizlik ile anılırlar.

Başak Burcunun Mitolojisinde ise Demeter ( Ceres) den söz edilir. Elinde bir demet buğday tutan, saçları da olgun Başak taneleri gibi sapsarı saçları olan bir kadından söz edilir.

Kronos ve Rhea’nın kızı olan Demeter; Olympos tanrılarının en büyüklerindendir. O insan eliyle işlenmiş yerlerin, ekilmiş tarlaların tanrısıdır. İnsanları besleyen toprağı ve onun verdiği her türlü meyveleri, ürünleri ve bilhassa Buğdayı temsil eder.

Diş Buğday’ı da aslında Ceres günü kutlanır. Bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla Buğday’ı yani ekmeği ısırabileceği bir döneme girdiği için kutlama yapılır.

Homeros’un Demeter İlahisine göre, Zeus kardeşi Hades’e Persephone’yi eşi olarak almasına gizlice izin vermişti. Bir gün Persephone çayırda çiçek toplarken yeryüzü yarıldı ve Hades atlarıyla ve arabasıyla fırlayıp onu gasp edip zorla kendi krallığına götürdü.

Demeter elinde bir meşale ile günlerce kızını aradı durdu. Demeter tohumları topraktan gizleyerek yeşermemelerine neden olmasının sonucunda tarım durdu. Bu duruma Zeus müdahale etti ve diğer Tanrılarda Demeter’i Olympos’a dönmesi için ikna etmeye çalıştıysalar da o kızgınlıkla kızını tekrar görene değin geri dönmeyi ve tohumları yeşertmeyi reddetti.

Ölüler diyarındaki Hades ile bir anlaşma yapıldı. Yılın üçte ikisini Annesi ile , üçte birini ise eşiyle yeraltı dünyasında geçirecekti. Bu durumu kabullenen Demeter tohumlarını bir kere daha insanlar için yeşermesine izin verdi.

Ve yeryüzü çiçeklerle, yapraklarla doldu.

Bu güzel efsane Persephone asıl ismi Kore’nin her baharda çıkan, her sonbaharda solup kaybolan nebatatın (bitkilerin) timsali olduğunu anlamak kolaydır.

Demeter’in temsil ettiği toprağın verimli olduğunu anlamak için gürbüz bir kadın şeklinde tasavvur edilir. Bir elinde orak, öbür elinde demet bulunur. Başı başaklardan yapılmış bir çelenk ile süslenmiştir. Bazen elinde meşale taşır kaybolan kızını araması sembolik hatırasıdır.

Mitolojik Kaynak:

Klasik yunan mitolojisi Şefik Can



6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page